Hej. Ostatnio w moim domu zagościł parowar. Kupiony został po to, by przyrządzać synkowi zdrowe i smaczne posiłki. Zaczynamy rozszerzać dietę i uważam, że gotowanie na parze, to jeden z najzdrowszych sposobów, aby przygotować synkowi posiłek.
Straty witamin oraz wartości odżywczych są bardzo niewielkie w porównaniu z innymi metodami. Do gotowania używa się samej wody, ewentualnie można dodać ziół. Nie korzysta się z tłuszczu, dzięki czemu, potrawy są mało kaloryczne. Jedzenie tak przyrządzone jest lekkostrawne, idealne dla małego brzuszka. Nie trzeba także dodawać soli, co jest korzystne w diecie malucha, dziecko uczy się prawdziwych smaków warzyw. Jedzenie zachowuje swój naturalny smak a także kolor, wygląda i pachnie naprawdę apetycznie.W taki sposób można ugotować: warzywa, owoce, mięso, ryby a także ryż czy kasze. Do wody można wrzucić różne zioła, które wzbogacą aromat potrawy, niektóre parowary mają na nie specjalny pojemnik.
Przygotowanie posiłku zajmuje mi niewiele czasu. W niecałe pół godziny am przyrządzony obiad dla synka. Również obiad, który gotuję dla siebie i męża pochłania niewiele czasu. Wkładam do parowaru mięso, ziemniaki, jakieś warzywa i nie muszę stać i pilnować, by nie przypalić obiadu. Dzięki temu, mam więcej czasu na zabawę z synkiem lub zrobienie porządku w domu.
Poniżej zamieszczam przepis na smaczny obiadek i deser dla maluszka:
Straty witamin oraz wartości odżywczych są bardzo niewielkie w porównaniu z innymi metodami. Do gotowania używa się samej wody, ewentualnie można dodać ziół. Nie korzysta się z tłuszczu, dzięki czemu, potrawy są mało kaloryczne. Jedzenie tak przyrządzone jest lekkostrawne, idealne dla małego brzuszka. Nie trzeba także dodawać soli, co jest korzystne w diecie malucha, dziecko uczy się prawdziwych smaków warzyw. Jedzenie zachowuje swój naturalny smak a także kolor, wygląda i pachnie naprawdę apetycznie.W taki sposób można ugotować: warzywa, owoce, mięso, ryby a także ryż czy kasze. Do wody można wrzucić różne zioła, które wzbogacą aromat potrawy, niektóre parowary mają na nie specjalny pojemnik.
Przygotowanie posiłku zajmuje mi niewiele czasu. W niecałe pół godziny am przyrządzony obiad dla synka. Również obiad, który gotuję dla siebie i męża pochłania niewiele czasu. Wkładam do parowaru mięso, ziemniaki, jakieś warzywa i nie muszę stać i pilnować, by nie przypalić obiadu. Dzięki temu, mam więcej czasu na zabawę z synkiem lub zrobienie porządku w domu.
Poniżej zamieszczam przepis na smaczny obiadek i deser dla maluszka:
Indyk na parze z warzywami
- 25g piersi z indyka
- 1 marchewka
- kilka różyczek brokuła
- majeranek lub pietruszka do smaku
Obrać i umyć warzywa, następnie pokroić marchewkę w plasterki bądź słupki. Mięso pokroić w kostkę i posypać ziołami. Gotować na parze około 20 minut. W zależności od wieku dziecka, można posiłek zblendować, bądź podać w kawałkach.
Jabłko z niespodzianką na parze:
- 1 jabłko
- 2 łyżki ugotowanego ryżu
- 3 łyżeczki ulubionego musu owocowego
Jabłko umyć i wydrążyć środek. Wymieszać mus wraz z ryżem i nadziać tym jabłko. Parować około 15-20 minut.
Życzę Wam smacznego i zachęcam do zdrowego odżywiania.

Komentarze
Prześlij komentarz